Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude waterput met inhoud (plavuisfragmenten, tuitpot).

3 fotos

Kenmerken

Conditie
Licht beschadigd
Prijs
n.o.t.k.
Beschrijving

Conditie: gebruikt.

 

Wegens grondige verbouwingen, is deze oude, maar prachtig gemaakte houten waterput in onbruik geraakt. Jarenlang heeft hij trouw dienstgedaan bij de bisschopshof, mijn herberg aan de Grote Markt, voor wanneer ik of iemand uit mijn entourage in Cruoninga moest zijn. Mijn oude knecht heeft ’m nog persoonlijk bij de houthakker Wigbold besteld: de put is vakkundig vervaardigd uit een gekloofde, verbreedde, uitgeholde eik. Vakmanschap is meesterschap. En dat zie je, ook na al die jaren. Hier rust gewoon Gods zegen op.

 

Bijgevoegd wordt nog wat los spul dat erin terechtgekomen was; wat fragmenten van plavuizen en een fraaie tuitpot. Die plavuizen; dat is echt wat bijzonders, nergens in de wijde omtrek is er zoiets te vinden! Ik had ze destijds uitgezocht voor de vloer van de Walburgkerk, die nog in aanbouw is. Maar die knuppels die ze moesten afleveren, lieten een deel ervan in gruzelementen vallen. Bijna begon ik te vloeken maar juist op tijd snoerde iets mij, goddank, de keel. Allemachtig wat was ik boos; ik heb toen direct de fragmenten in de put gegooid.

Ook de tuitpot is licht beschadigd – hoe dat gekomen is, God mag het weten – maar daar zie je bij kaarslicht bijna niets van.

 

Interesse? De put met inhoud is op afspraak te bezichtigen. Men moet er rekening mee houden dat er zelf wat graafwerk verricht dient te worden.