Overslaan en naar de inhoud gaan

Over

Tien jaar onderzoek aan de Grote Markt, de Oostwand, de Nieuwe Markt en het Groninger Forum. Wat levert dat nu op? In de 'kijkshop' van DeGroteMarktplaats.nl brengen verkopers van weleer vondsten en verhalen aan de man.

De opgravingen tussen 2009 en 2012 trokken veel bekijks. Diverse publieksactiviteiten, krantenberichten en filmfragmenten laten zien hoe een team van archeologen stukje bij beetje de historie van de Grote Markt weer in beeld kregen. De opgravingen leverden duizenden vondsten op.

In de jaren daarna, waarin het onderzoek werd uitgewerkt, werd het stiller rondom de archeologische vondsten die het leven aan de Grote Markt in het verleden weer tot leven brachten. In 2018 was het rapport dan eindelijk klaar en kan het worden  gepresenteerd. De presentatie van het rapport over de opgravingen tijdens Let's Gro moet daar verandering in brengen. Om dit rapport, in de schijnwerpers te zetten, bracht gemeentelijk archeoloog Gert Kortekaas tezamen met beeldend kunstenaar Albert Westerhoff een enthousiaste groep bijeen om deze website in elkaar te zetten.

Deze website dient als achtergrond bij het evenement Let's Gro, waar in de glazen container de objecten in het echt bekeken kunnen worden. Aan de hand van de fictieve verkopers die u een beeld geven van de bewoners van de Grote Markt in een specifieke periode, kunt u de vondsten ontdekken die bij hun verhaal horen. Al deze vondsten komen uit opgravingen aan de Grote Markt Oostzijde en zijn geselecteerd om het verhaal dat erbij verteld kan worden. Samen geven ze een overzicht van de stad tussen 1000 en 1800 en de mensen die toen in de stad woonden.

Deze website blijft als aandenken aan de opgravingen online zodat u op uw gemak de vondsten en verhalen nog eens kunt bewonderen.

DeGroteMarktplaats.nl is een website van de Gemeente Groningen. Het archeologisch onderzoek aan de Grote Markt-oostzijde en onder het Groninger Forum is uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Groningen, en is medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en uit RSP-middelen van de Provincie Groningen.

Logo Provincie Groningen

Groningen economisch sterker maken, ook de provincie Groningen! Het project "Groninger Forum" wordt mede mogelijk gemaakt met RSP-middelen. www.provinciegroningen.nl 

Logo SNN

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND

Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst

HET PROJECT "GROTE MARKT OOSTWAND" WORDT MEDEGEFINANCIERD DOOR HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING 

 

Logo Gemeente Groningen