Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie vlinderstrikfibulae

5 fotos

Kenmerken

Rubriek
Conditie
Als nieuw
Prijs
Bieden
Beschrijving

Materiaal: brons

Afmeting: zo groot als een langgerekte knoop

Conditie: perfect schoon, en nog immer modieus

 

Wilt u echt eens uitpakken met de feestdagen, werp dan eens een blik op deze antieke, bronzen mantelspeldjes. Zijn ze niet schitterend? Zouden ze uw kerstoutfit niet in één klap áfmaken?

Deze uitermate begerenswaardige speldjes zijn al zo lang als ik weet in mijn bezit. Maar gekocht heb ik ze niet zelf; ze kwamen me als bestuurder van Cruoninga gewoon toe. Er kleeft namelijk een verhaal aan, een bloederig verhaal uit lang vervlogen tijden.

 

Ergens zo rond de begin tiende eeuw stond er op de markt alhier een vreemde koopman annex smid die deze beeldschone strikjes zelf vervaardigde en verkocht. Ze waren echt heel erg verfijnd gemaakt en daarom verre van goedkoop. Wijnhandelaar Hanzel, die zich zijn kostbare, vloeibare waar uit de Moezelstreek ook zelf goed liet smaken – van het gezegde don’t get high on your own supply had Hanzel duidelijk nog nooit gehoord – stond een paar kramen verderop en hij had al verschillende keren zijn lodderig oog op de strikspeldjes laten vallen, maar helaas. De wijnzaken liepen niet geweldig en de smid was een geheelonthouder, dus ruilen zat er niet in.

Overmand door begeerte is hij toen naar verluidt met zijn dronken kop ’s nachts de smederij in geslopen en daar heeft hij zijn zakken gevuld met speldjes. De strikjessmid, die naast zijn vuur lag te dutten, aarzelde geen seconde en sloeg Hanzel met het eerste het beste voorwerp dat hij te pakken kreeg – een pook – de schedel in.

 

Tja, God geeft, God neemt. Zo gaan die dingen. Hanzel is door de bevolking van Cruoninga in een van zijn eigen wijntonnen op het Maartenskerkhof ter aarde besteld en de gejatte speldjes zijn door de toenmalige koning ingenomen. En nu heb ik ze dus. Ze zaten zeg maar bij de Groningse boedel in.

 

Interesse? Neem contact op met mijn afgezant op de bisschopshof aan de Grote Markt, daar liggen ze in de kluis. Geheel schoon. Er kleeft geen bloed meer aan maar een verhaal. Hoe authentiek wilt u het krijgen!

 

Prijs: bieden vanaf 10 Bernolduspenningen