Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouden Ring

58 x bekeken
80,840 x geliked
3 fotos

Kenmerken

Rubriek
Conditie
Als nieuw
Prijs
Biedenvanaf €6000,-
Beschrijving

18 karaats gouden ring te koop

 

Materiaal: 18 karaats goud, twee blauwe saffieren

Conditie: uitstekend; klein defectje aan een chaton

Bijzonderheden: trapeziumvormig in chaton gezet; bruto gewicht 2,6 gram

 

Hoewel ik, uw marktmeester Hermes, vleugels aan mijn voeten heb en op die manier hele eeuwen kan overbruggen, lukt het me helaas niet te achterhalen, wie deze schitterende gouden ring ergens in de 14e eeuw verloren kan zijn. Is ie de drager op een slechte dag gewoon van de vinger gevallen of is er meer aan de hand? Een huwelijk bruut beëindigd, wellicht? Feit is dat het een herenring betreft. Een dik gouden exemplaar met saffieren, dus echt armlastig kan de bezitter beslist niet geweest zijn.

Eind vorige eeuw, toen ik wat rondstruinde bij de opgravingen op de hoek Waagstraat/ Grote Markt – u weet, het is al lange tijd erg onrustig op mijn terrein –, zag ik in de diepte iets schitteren. Ik aarzelde geen moment, dook voorover de kuil in en probeerde er kort daarna zogenaamd beheerst en nonchalant weer uit te klimmen. Gewoon, alsof ik alleen maar gestruikeld was, wat zouden die marktlui anders wel niet denken.

In mijn hand, die ik diep in mijn zak had gestoken, bevond zich echter wel dat gouden klompje, dat bij nadere bestudering deze super kostbare ring bleek te zijn. Voor de eerlijke vinder, zullen we maar zeggen.

 

Antiquair en beëdigd taxateur Ninck Blok, gevestigd aan de Noorderhaven, heeft er toen naar gekeken en een taxatierapportje voor me opgesteld, gedateerd 20 mei 1994. Wat dacht je? Maar liefst 4500 gulden was de ring op dat moment waard! Omgerekend naar euro’s, en de huidige gunstige goudkoers in het achterhoofd, moet ik er dus wel een eurootje of 6000 voor vangen nu. Ja mensen, de geschiedenis is niet gratis! En ik ben gekke Hermes niet!