Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere putsteen met ingekraste vogel

153 x bekeken
17,717 x geliked
2 fotos

Kenmerken

Conditie
Goed
Prijs
N.O.T.K
Beschrijving

Afmeting: ongeveer 30 cm, aan de randen taps toelopend. Geschikt voor de wand van een put.

Materiaal: rood baksteen

Bijzonderheid: een in de klei gekraste vogel siert de steen; dit moet een teken van God de Almachtige zijn.

 

Wanneer je zoals ik aan het eind van je leven tot de pijnlijke conclusie moet komen dat het allemaal voor niks is geweest, dat er van de grote dromen weinig terecht is gekomen, dat je niet of nauwelijks hebt geleden voor de mensheid, de genadige God niet naar behoren hebt gediend en ook al niet die omvangrijke kroniek van een vijftiende-eeuws monnikenbestaan hebt opgetekend, dan rest een mens niets anders dan in een stil, donker hoekje weg te kruipen. En dat heb ik gedaan: de put hier op het terrein van ons refugium is drooggevallen en daar diep in de grond, in het donker, heb ik me laten neerzakken voor een gebed.

Bidden dat ik deed! Ik kon er gewoon niet meer mee ophouden! Toen ik uiteindelijk totaal verstijfd van de kou omhoog krabbelde, toen viel mijn oog op een van de van rood baksteen gemaakte putstenen. God verstaat Gronings, dat weet ik nu zeker.

Op de bodem van mijn bestaan heeft Hij mij namelijk een teken gegeven. In de donkerte van de put zag ik plots een sierlijke vogel opdoemen. Even dacht ik met een visioen te maken te hebben en dat ik dan net als die Italiaan in Assisi met vogels zou kunnen praten, maar dat was dan weer een beetje te veel gevraagd. Mijn vogel zei helemaal niets terug, wat ik ook probeerde. En vliegen kan hij ook al niet.