Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldkeitje

39 x bekeken
65,664 x geliked
4 fotos

Kenmerken

Rubriek
Conditie
Als nieuw
Prijs
zie advertentie
Beschrijving

Originele elfde-eeuwse veldkeitjes te koop

 

Materiaal: steen

Formaat: ongeveer zo groot als een kindervuist

Bijzonderheid: certificaat van echtheid wordt meegeleverd

 

Ik herinner het me nog goed, het was een warme dag, zo rond het jaar 1040, dat ik hier op de Grote Markt door de kersverse landsheer, bisschop Bernoldus uit Utrecht als eerste marktmeester in Cruoninga werd aangesteld. ‘Ik, Hermes, zweer hierbij plechtig…’ en dan iets over niet jatten, eerlijke handel drijven etc. Toezicht houden dat alles op de markt goed, eerlijk en ordelijk verloopt. Maar wie houdt er toezicht op mij? De goden zullen we maar zeggen, want alhier op de markt ken ik geen meerdere, hier ben ik heer en meester.

 

Ach, de Grote Markt. In die dagen van Bernoldus werd hier voor het eerst plaveisel aangelegd. Voor het éérst! Daarvoor stond je in de modder, het zand als het droog was, maar dankzij de bisschop liepen we opeens op deze donkergrijze keitjes. Het was echt een noviteit van jewelste, en comfortabel! Niet meer die karren door het stugge zand trekken maar er gewoon fluks ratelend met een rotgang over de keitjes vandoor gaan.

Bijna tien eeuwen later, nu dus, moet het zo nodig allemaal anders. De hele boel overhoop gehaald, tien eeuwen straatniveaus, in totaal een laag van zo’n dikke 2 meter, hop, de grond uit voor de bouw van iets nieuws, het Groninger Forum, op de plek van de vroegere bisschopshof nota bene. Nieuwe wijn in oude zakken, me dunkt. Alsof een forum iets anders is dan een markt, een nieuwe markt.

 

Maar die oorspronkelijke veldkeitjes, die heb ik nu dus wel in bergen in mijn depot liggen. Ik als marktmeester kan ze verpatsen, u als klant kunt ze kopen. Ik zeg: doen.

 

Prijs: € 2,50 per stuk, drie voor je €6